De huismus . . . . .

In onze tuin hebben we weer wat voer gehangen voor de vogeltjes. En sinds vorig jaar komen er ook weer geregeld wat musjes op bezoek. Huismusjes. Wat is jouw beeld bij dit woord?  Wat roept dit woord bij jou op? Er wordt vaak wat neerbuigend gepraat over huismusjes. Geregeld wordt er een waarde oordeel aan toegevoegd. Saaie huismusjes in tegenstelling tot de prachtige koolmeesjes, pimpelmeesjes en roodborstjes. 

We kennen dit woord ook, om een bepaald type mens mee aan te duiden. O, dat is een huismus. Of een saaie mus!  We bedoelen daarmee iemand die liever thuis is. Zich minder laat zien. Niet interessant ( genoeg), niet kleurrijk. Allemaal associaties waar ook een waarde oordeel in zit. Mensen die klein over zichzelf denken, maken zichzelf vaak onzichtbaar. Ze laten aan de buiten kant veel minder, of niet zien hoe kleurrijk hun binnenkant is. Dit gebeurt meestal omdat ze in het verleden hebben geleerd om zo naar zichzelf te kijken. En wat je denkt, maakt hoe je je voelt en daardoor hoe je je gaat gedragen! 

Even voor de duidelijkheid. Er is niets mis met een huismus. Want heb je ze wel eens goed bekeken? Hoe prachtig hun veren gekleurd zijn? In allerlei tinten bruin en wit.  Ik houd van musjes. Ze maken mij blij met hun gekwetter en gehip en hun “gewoonheid”. 

Ik heb mij als introvert persoon vaak een huismus gevoeld. En daarbij ook het negatieve waardeoordeel overgenomen. Onbeduidend, onzichtbaar. Als je dat ook hebt, ben je vast bekend met het gedrag wat hieruit voortkomt. Of je gaat hard werken om je best te doen om gezien te worden, of je gaat je aanpassen aan de koolmezen, tortelduiven of kraaien of je trekt je terug in je holletje. 

Geen van deze dingen maken je een blije mus! Een mus wordt blij als hij zichzelf is, gewoon een mus. Een huismus of een heggenmus. Wordt jij blij van wie je ten diepste bent? Weet jij wie je bent en durf je dat te laten zien? Je bent uniek en prachtig gemaakt. En je bent op je mooist als je je laat zien zoals je bent. Het mooie is, dat mensen om je heen het merken als je jezelf bent. En dat inspireert. 

Dus of je nu interessant bent als een roodborstje, of kleurrijk als een koolmees, of gewoon een prachtige mus, laat je echte kleuren zien. Accepteer wie je bent en ga leven dicht bij Gods hart en je eigen hart! 

Oh, en nog even over dat voeren van de vogels? God zegt in Matheus dat Hij zelfs de vogels voedt en dat jij als zijn geliefde kind mag weten dat Hij ook voor jou zorgt! 

Tip: Wil je meer leren over wie jij bent, en wat bij jou past? In de coaching gebruik ik meerdere testen om daar samen met jou achter te komen!