Wat er mag zijn, kan verdwijnen. 

Wat is CMFT:

CMFT is een milde en krachtige therapievorm om talloze klachten doeltreffend aan te pakken. Of je nu last hebt van angst, stress, trauma of onverklaarbare lichamelijke pijnen, CMFT kan ècht helpen! De afkorting staat voor Connect, Mirror neuron Focus Therapy. Het is een nieuwe (2018) vorm van therapie waarin de CMFT-hulpverlener en cliënt samen focussen op de klacht.

Het leven is vallen en opstaan. Na het vallen, willen we opstaan, hoeveel pijn en moeite dat ook kost. Dat vinden we het mooie van de mens; we willen onze eigen regie weer in handen pakken. Daar sluit CMFT heel natuurlijk op aan.

Bij CMFT hoeven we niet te beredeneren, te verklaren of te weten wat de oorzaak is. In geval van trauma hoeven we er zelfs niet ‘in’ te gaan. We verbinden ons met de klacht en geven dit aandacht. We nemen dit waar en beleven wat er zich in ons lichaam voordoet. De CMFT-hulpverlener is afgestemd op de ander en spiegelneuronen maken dat we samen een proces van verwerken beleven.

Wat gebeurt er tijdens een CMFT sessie:

 • Je emotionele brein en je lichaam kunnen de spanning loslaten. De klachten nemen vervolgens nadrukkelijk af en kunnen vaak geheel verdwijnen. Bijv. bij triggers, trauma: je weet de situatie nog wel, maar de nare emotie of pijn daarbij ervaar je niet meer.
 • Je hersenen maken nieuwe verbindingen; zeker bij vroegkinderlijk trauma is dat erg belangrijk, waardoor je beter met situaties leert om te gaan en jezelf beter leert gerust te stellen.
 • Je leert je te verbinden met de CMFT-hulpverlener. In die verbinding kan je brein véél beter verwerken en vindt er heling plaats.

Voordelen van CMFT:

 • CMFT-hulpverlener verbindt zich met cliënt, en wordt daardoor dichterbij ervaren dan de ‘gebruikelijke professionele afstand’.
 • Cliënt ervaart dingen niet alleen maar in verbinding met de CMFT-hulpverlener.
 • Wat je in je lichaam ervaart is een feit en daar is geen mening over. Het lichaam liegt niet.
 • Er vind neurogenese plaats, dit is het opnieuw verbindingen leggen in de hersenen.
 • Non verbaal tijdens de 2x een 20 minuten CMFT, daaromheen en tussendoor wel verbaal over het proces.
 • Lichaamsgewaarwordingen op dieper niveau beleven.
 • CMFT focust zich zowel op het lichaam als op het emotionele brein, daar waar trauma of pijn is gelokaliseerd.
 • Velen ervaren deze therapievorm als fijn, betrokken en geruststellend.
 • Er wordt direct gewerkt aan het capabel maken, zelf de regie weer op te pakken.

Wil je meer lezen over CMFT klik hier.

CMFT is altijd ingebed in een coachtraject. Het wordt ingezet als een extra hulpmiddel tijdens de coach gesprekken.  Heb je belangstelling of vragen, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Review 

We hebben gewerkt aan mijn basisvertrouwen. De CMFT was intens maar helpend en goed. Alsof ik nu minder gestut hoef te worden van buitenaf. En meer mijzelf kan zijn en worden. Ik ben minder bang voor mijzelf, voor mijn emoties en ik voel mij minder snel tot last. Het was zo fijn om het gevoel te hebben om begrepen te worden. 

Ik heb Ingeborg als coach ervaren als persoonlijk, betrokken, attent, eerlijk en deskundig. Het raakte mij dat ze voor mij God had gezocht en een persoonlijk woord had gevraagd. 

Dank je wel dat je de rust en tijd voor mij nam. 

BEMOEDIGING – VERSTERKING – GROEI