Amishstyle

Afgelopen week keken we thuis opnieuw naar het tv programma : Ver van huis. Misschien ken je het wel. Een aantal gezinnen zijn elkaar kwijtgeraakt terwijl ze in één huis wonen. De communicatie onderling mislukt. Er is door o.a. alle gebruik van mobieltjes en IPads geen verbinding meer. Ze worden door de makers van het programma naar Amerika gestuurd om mee te draaien in een Amish gezin. Inclusief het dragen van hun kleding en meedoen met de maaltijden en hun activiteiten. Er is geen internet en de techniek moet worden ingeleverd. De gezinnen doorlopen allerlei fases:  ongeloof, frustratie, boosheid, verzet, maar uiteindelijk geven ze zich over aan de situatie en dan zie je iets moois gebeuren.

Door de stilte en rust komt het contact op gang, de creativiteit gaat weer stromen, emoties komen naar boven en naar buiten. Er wordt gepraat en geluisterd! Er komt ruimte voor iets nieuws!

Daar moest ik vandaag aan denken. Wat kan er iets moois ontstaan als we ons richten op stilte en rust. De prikkels ver weg, de mensen dichtbij.

Hoe vaak laat ik me afleiden of verdoven door tv en internet of hardwerken of sporten of vul maar in. Het zijn afweer mechanismen van een gekwetst hart. Dat hart heeft behoefte aan stilte en rust. Aandacht en een luisterend oor.

Zullen we deze week eens luisteren naar ons hart?

Waar heeft het behoefte aan? Waar is het bang voor? Soms luisteren we al zolang niet meer naar ons hart, omdat het te moeilijk, te druk of te beangstigend is, dat het stopt met spreken. Maar we zijn door God zo gemaakt, dat dan ons lijf gaat spreken. Met gespannen spieren, buikpijn, rugpijn, hyperventilatie etc. Dus misschien is het ook goed om te luisteren naar je lichaam deze week. Heeft die jouw ook iets te zeggen?

Tijdens mijn burn-out, heb ik mij aangeleerd om dit geregeld aan mezelf te vragen. Hoe voel ik mij, waar heb  ik last van? Soms moet ik dan constateren dat ik niet goed geluisterd heb de afgelopen tijd. Maar je kunt altijd opnieuw beginnen! Bewustwording is het begin van verandering!

De Bijbel zegt in Jes.30:15 :

In rust en inkeer ligt je redding.

In stilte en vertrouwen ligt je kracht.

Ik wens je een week vol Amishstyle toe.

Tip: Bid deze tekst eens een paar keer per dag, door hem hardop voor te lezen.