Vergelijken….

Wat is dat toch met ons vrouwen, dat we ons altijd vergelijken met andere vrouwen!

Deze week las ik dat ook nog weer in een challenge voor vrouwen, hoeveel vrouwen worstelen met klein denken over zichzelf en jezelf steeds vergelijken met anderen. Die dunner, knapper, succesvoller of interessanter lijken te zijn. Of die het allemaal wel lijkt te lukken in het leven! Wiens huis altijd opgeruimd is en de kinderen voorbeeldig. Herkenbaar? Voor mij wel hoor! Maar wat ik geleerd heb is, dat het niet handig is om jezelf met anderen te vergelijken. Ten eerste zien we alleen maar de buitenkant en weten we niet (altijd) wat er in iemands leven speelt. Ten tweede helpt het onszelf ook niet verder. We worden alleen maar ontevreden en raken verder weg van onszelf!

Want wat we vaak gaan doen als we ons vergelijken met anderen is aanpassen. We proberen er net zo uit te zien, net zo’n mooie bank of auto te hebben, ons net zo te gedragen etc. Maar dat maakt alleen maar dat we iemand anders gaan worden , dan we in werkelijkheid zijn. En dat is heel vermoeiend!

De wortel van dit alles is onze onzekerheid. We weten niet of geloven niet dat we al waardevol zijn. Precies zoals we gemaakt zijn! Helemaal uniek. Zoals jij is er geen een! De mensen om jou heen hebben jou nodig! Precies zoals jij bent! Met jouw humor, wijsheid, rust of uitbundigheid, gaven en talenten.

Wat voor mij een eye-opener was, was de volgende tip! De volgende keer dat je je wilt gaan vergelijken, vergelijk je dan eens met jezelf! Wie was je een half jaar geleden, een jaar geleden, en kijk wie je nu bent. Zie de stappen die je al  hebt gezet, al zijn ze nog zo klein, of zie hoe je hebt volgehouden ondanks gebrokenheid en pijn. Geef jezelf de tijd om te groeien en de mooiste versie van jezelf te worden. Precies zoals God de Vader jou bedacht en bedoeld heeft! Mij heeft dat veel energie gegeven en hoop en dankbaarheid. De focus gaat hierdoor naar je eigen hart en het werk wat God daar al gedaan heeft. Probeer het maar eens deze week of stuur mij een berichtje zodat we het er samen over kunnen hebben!

Mocht je dit nou moeilijk vinden of weet je niet precies wie je bent en waar jij goed in bent? Begin dan eens met het lezen van Psalm 139 vers 14. En lees dat vers eens hardop aan jezelf voor terwijl je voor de spiegel staat en zeg: Ik ben wonderbaarlijk mooi gemaakt! En vraag God om jou deze week te laten zien hoe waardevol en mooi jij bent!

Ik wens je een kostbare week toe waarin jij mag ontdekken hoe prachtig jij bent!

Liefs Ingeborg

TIP: Vraag eens aan 3 goede vriendinnen of familieleden wat ze mooi aan jou vinden, en waar jij volgens hen goed in bent! Laat ze dat opschrijven. En ontvang deze woorden ook als je ze leest!! Hier heb ik zelf veel aan gehad en ik heb deze briefjes nog steeds!