Minder streng voor jezelf

Niemand is perfect!

Dat weten we heus wel. Maar toch hebben we allemaal last van twijfels over onszelf. Ik ook! Marc Coleman noemt dit in zijn boek (de innerlijke criticus, minder streng voor jezelf) de epidemie van zelfveroordeling. We geven kritiek op onszelf! Vaak zitten de opmerkingen van die innerlijke stem vol met vooroordelen en bevatten ze niet veel waarheid.

Ken je dat? Je wilt iets gaan doen of zeggen en opeens hoor je dat stemmetje in je hoofd die je begint af te kraken: wat ben jij dom, dat kan jij niet, dat gaat jou niet lukken, etc. Dat is de stem van de innerlijke criticus die ik vanaf nu de IC noem. Zelfs nu ik dit schrijf hoor ik dat stemmetje ook:  gaan ze dit wel interessant vinden, weet jij hier genoeg vanaf? Hoewel je dat misschien niet zou verwachten, heeft de IC een belangrijke taak in ons leven. Namelijk jou beschermen tegen afwijzing en liefdeverlies. Hij weet alleen niet van ophouden! Toen we klein waren zorgde dit stemmetje ervoor dat we zorg en aandacht kregen van onze ouders. Maar in je leven nu, is dit vooral heel saboterend en destructief! Je zegt eigenlijk steeds tegen jezelf : ik ben niet goed genoeg. Hierdoor wordt het lastig om te groeien en te genieten en je dromen waar te maken! Omdat we vaak en veel luisteren naar die stem, is hij een grote rol gaan spelen. En waar hij super goed in is , is jou klein houden en je plezier verpesten.

Hoe kan je hier nu mee omgaan? Want heel fijn is dit niet. Ik noem een paar gedachten:

  1. Bedenk dat we hier allemaal last van hebben! Je bent dus niet de enige. Dit helpt om de schaamte  hierover te verminderen.
  2. Ons brein, waar deze stem vandaan komt is geen vastgeroeste machine, maar in staat om te veranderen en groeien. Dat geeft hoop! God kan onze gedachten hervormen en vernieuwen.
  3. Luister naar de IC, maar geloof niet alles wat je denkt. Door te luisteren, hoor je waar je angsten liggen. Maar door ze in twijfel te trekken komt er ruimte voor nieuwe gedachten. Geloof wat God over jou zegt! Jij bent waardevol en geliefd, zelfs als je fouten zou maken.
  4. Soms bevat de kritiek hoewel buiten proporties toch een kern van waarheid. Wij kunnen dingen fout doen. Scheidt dan de kritiek van de IC op jou daden, van de waarde van jou als persoon. Dan kun je leren van je fouten, maar blijf je je waardevol weten en voelen als persoon!
  5. Richt je op het goede, mooie en volkomene zegt Romeinen 12 vers 2. Ook wat goed is aan jezelf en anderen. Het verschuiven van je aandacht naar wat goed is, verandert niet alleen je stemming maar ook hoe je je voelt over jezelf!
  6. Denk aan je gaven en talenten die recht tegenover de kritiek staan. En moedig jezelf aan! Het is bewezen dat als je daarbij je eigennaam gebruikt, dat het dan beter binnen komt en dat je het dan ook kunt geloven. Dus : Ingeborg, jij kunt deze blog schrijven ! ?

We kunnen en mogen groeien en veranderen. Maar het vertrekpunt is niet de angst om niet goed genoeg te zijn, maar het besef dat je waardig en waardevol bent gemaakt en veel talenten en gaven hebt! En dat je het waard bent om van gehouden te worden!

Liefs Ingeborg

TIP : Wat een goed middel is, tegen de gedachte van niet genoeg zijn is, dankbaarheid laten groeien. Je kunt niet tegelijk dankbaar zijn en bezig met een gevoel van “niet goed genoeg”. Schrijf vandaag daarom eens 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en geniet van deze dingen!

You may also like...

Reacties gesloten.